Skip to content

Kozmetika nyáron

Kozmetika nyáron

Nyáron is rengeteg impulzus éri a bőrünket, de sokan azt gondolják, hogy csak a tél okoz problémát a bőrünkön, azonban ez nem így van. Ilyenkór a legjobban az érzékeny bőrű, világosbőrű emberek vannak kitéve az időjárás és a napsugárzás hatásainak.

Nyáron is a fokozatosságot betartva kezdjünk napozni, ne egyből órákra menjünk ki a napra, hanem csak rövid időre. 12 és 15 óra között pedig ne tartózkodjunk a napon. Gondosan válasszuk ki a napozószert, melyek megfelelő UV védelemmel rendelkeznek, és kiszűrik az UV sugarak 95%-át.  Az UV sugárzás fénykárosodást bőröregedést okoz!

Nyáron az erős napsugárzás, a fokozott izzadás, valamint a strandolás (akár sós vagy termálvízben) mind komoly igénybevételt jelentenek a bőrünknek.

A bőrünket a fürdőzés erősen ki tudja szárítani, így könnyen repedezetté, szárazzá válhat. Fokozottan ügyeljünk a bőrünk hidratálására, testápoló, testvaj, test olajok használatával. A hajunk is ugyan olyan igénybevételnek van kitéve a nyári szezonban, mint a bőrünk, úgyhogy hajunk ápolásáról se feledkezzünk meg. A hajunk védelme érdekében hordjunk napkalapot.

Amennyiben elfeledkeztünk magunkról és több időt töltöttünk a napon, bőrünk megégett, akár hámlásnak indult, akkor használjunk nyugtató krémeket, melyek hatóanyagai között megtalálható a kamilla, az azulén, A -és F-vitamin, a panthenol, a shea-vaj, az allantoin, a B5-provitamin, és az aloe vera. Ezekkel a készítményekkel enyhíthetőek a napégés okozta kellemetlen tünetek.

Arcunk védelme és ápolása nyáron

A legfontosabb a naptej, napkrémek használatánál a megfelelő faktorszám kiválasztása. Mindig legyen a táskánkban kis kiszerelésű napvédő krém, ami az arcunkra jó. Kevesen tudják, hogy az arcunk öregedésért és a ráncok kialakulásában bizonyos százalékában hozzátesz a napégés is.  Helytelenül sokan csakis a vízparton, strandon gondolnak a napvédelemre, azonban ez helytelen. Nyáron mindig, még árnyékos erdős területen is kenjük be az arcunkat!

Úszás, fürdőzés után mindig kenjünk be újra nap elleni védelemmel testünket, figyeljünk a fokozott védelemre.

Az ajkaink védelme érdekében használjunk, ajakápolót. Már rengeteg termék található a piacon, ami kifejezetten ajkainkra lettek kifejlesztve és egyben UV védelemmel is el vannak látva a hidratálás mellett.

Minden nap mossuk meg arcunkat, reggel és este arclemosó tejjel, tonizáljunk és egy olyan könnyed nappali krémet válasszunk melyben akár már UV szűrő is van. Arcunk táplálására válasszunk könnyű frissítő hidratáló krémeket, szérumokat.

Milyen kozmetikai kezelést válasszunk nyáron?

Kozmetikai tisztítások nyáron is végezhetőek csak pár napig ne menjünk napra, strandra. Ezeket betartva biztonsággal lehet nyáron is végezni.

Mechanikai peelingek használhatóak, melyek során apró részecskék finom dörzsölésével távolíthatjuk el az elhalt hámsejteket. Enzimes peelingeket is lehet nyáron használni, a szeborreás bőrű embereknek kifejezetten ajánlott!

Tű nélküli mezoterápiával orvosi tisztaságú hatóanyagokat juttatunk a bőr mélyebb rétegeibe. Ez olyan ránctalanító eljárás, mely elősegíti a kollagén és elasztin képződését, a bőrt mélyebb rétegben hidratálja és feszesíti.

Ultrahangos kezelések bejuttatása hatóanyagokkal nyáron szintén alkalmazhatóak.  

Hidroabrázió, mely kíméletesen távolítja el az elhalt hámsejteket a bőrről, víz segítségével.

Bármely anti-aging, arc fiatalító kezelés végezhető, ultrahanggal bővítve. (Savas hámlasztást nyáron nem lehet!)

Mely kozmetikai eljárások nem javasoltak a nyári szezonban?

Nyáron komolyabb kozmetikai eljárások elvégzése annyira nem ajánlott.  Ezeket inkább az őszi és téli, valamint kora tavaszi időszakra tervezzük.  Látványos, mikrosérülésekkel járó eljárások végzése nyáron nem javasoltak, mert fokozzák a kóros pigmentációt.

Tűvel való mezoterápiás kezelést többségében évente egyszer vagy maximum kétszer ajánlott kúraszerűen végezni.  Tűvel való mezoterápia után nem javasolt strandra menni, napfényen tartózkodni. Ezt az eljárást őszi és a téli hónapokra tartogassuk.

Savas, kémiai hámlasztásoknak sem a nyári szezonban van itt az ideje, ezekre kifejezetten rossz hatással van a nyár. A pigmentfoltok eltávolítására alkalmazandó savas kezeléseket, ha nyáron végeznénk, akkor még több pigmentfolttal lennénk gazdagabbak. Ezekre az eljárásokra az UV sugárázás, a verőfényes napsugárzás kifejezetten negatív hatást gyakorol.

Sminktetoválások elkészítésére sem jó választás a nyári szezon. Az UV sugárzás hatására bőrünk nem megfelelően gyógyul, akár gyulladások is keletkezhetnek.

Mikrodermabrázió sem ajánlott a nyári hónapokban, hiszen ez egy hatékony úgynevezett bőrcsiszoló eljárás. Ennél a kezelésnél is az UV sugárzás miatt pigmentfoltok jelenhetnek meg a bőrön, így nyáron nem végezhető.

A bőrtípusunktól függően, hogy hat rá a napozás?

A szeborreás bőrnek kifejezetten jót tesz a nyári szezon. Itt is figyelni kell a fokozott napozásra, mert ha nem tisztított arccal állunk neki a stand szezonnak, akkor a komedók, sokkal jobban eltömíthetik a pórusokat, szinte bele ég az arcunkba és az eltávolítása sokkal nehezebb feladat lesz. Szeborreás bőröknél az enzimes peelingek használata javasolt a fokozott elszarusodás miatt.

Dehidratált, idősödő bőrnél figyelni kell, hogy a túlzott napon való tartózkodás hatására még több vizet veszíthet bőrünk és így még dehidratáltabb állapotba kerülhet bőrünk. Ebbe a bőrtípusba tartozó embereknek sokkal nagyobb figyelmet kell fordítaniuk nyáron a víz fogyasztására, hogy bőrüket belülről is megfelelően megtámogassák. Arcukat kozmetikai krémekkel hidratálják reggel és este, könnyen felszívódó termékekkel.

Alipikus bőröknél is fontos nyáron a hidratálás és a hiányzó lipidek pótlása. Ez a bőrtípus hajlamos a gyulladásokra, így a krémeket úgy válasszuk meg, hogy kis gyulladáscsökkentőt is tartalmazzanak. Az alipikus bőrnél a fizikai fényvédő a legjobb választása bőr érzékenysége miatt. A vízfogyasztás itt is ugyan olyan elengedhetetlen, mint a többi bőrtípusnál.

Fényvédők csoportosítás

A fényvédőket hatásmechanizmusok alapján két féle csoportba sorolhatjuk be. léteznek fizikai fényvédők és mechanikai fényvédők.

Fizikai fényvédő: Nem a bőrbe szívódva fejti ki hatását, hanem gyakorlatilag bőrünkön egy „pajzsot” képeznek és így véd a káros UV hatásoktól. Többnyire olyan anyagokat tartalmaz, melyek visszaverik és megakadályozzák az UV sugarak bőrbe jutását. Ezek a termékek kevésbé irritáljak a bőrt, azonban strandolás/úszás után egyből újra kell kenni bőrünket mert a víz eltávolítja. Itt jobban kell figyelni a vízben töltött idő utáni újból fényvédő felkenésére, mint a kémiai fényvédőknél.  Amennyiben a naptejünkön az összetevők között cink-oxidot vagy titán-dioxidot találunk biztosak lehetünk benne, hogy fizikai fényvédővel van dolgunk.

Kémiai fényvédők: A bőrbe beszívódva fejtik ki a hatásukat, elnyelik a sugarakat.  A kémia fényvédők nagyobb százalékban okozhatnak allergiás reakciókat, mint a fizikai fényvédők.

Fahéjsav származékok, Octyl-methoxycinnamate, octocrylene, oktil-szalicilát összetevők kémiai fényvédőre utalnak az INCI listán.

Mire figyeljünk a bőrünk ápolásánál a nyári szezonban?

  • Igyunk! Nyáron az izzadás miatt is fokozott vízvesztésnek van kitéve bőrünk. A sejtek regenerálására és a bőrünk hidratálására is folyadékra van szükségünk. Nyáron különösen figyeljünk és tartsuk be, hogy napi 1,5-2 liter vizet elfogyasszunk!
  • Tavasz végével a kozmetikusunktól kérjünk egy arctisztitást, hogy a pórusaink tiszták legyenek hiszen, a fokozott napvédő krémek is mind tömítik a pórusokat, jobban eltömődhet a nem tisztított arcbőr, mely gyulladásokat okozhat és a következő tisztitás nehezebb és sokkal fájdalmasabb lesz.
  • Enzimes peelingek és mechanikus peelingek használata nyáron is javasolt.
  • Fényvédelem: megfelelő napvédő krémeket használjunk, sűrűn kenjünk be a bőrünket. A napon ne tartózkodjunk sokat. Arcunkra magasabb faktorszámút akár 50-est is tehetünk.
  • Arcunkat megfelelően tisztítsuk, tonizáljuk és hidratáljuk minden nap, arcunknál az ajkakról se feledkezzünk meg.
  • Szőrtelenítésre is figyeljünk, ne közvetlen napozás és strandolás előtt távolítsuk el a kellemetlen szőrszálakat, mert a bőr könnyen begyulladhat, a kórokozók könnyen be tudnak jutni a sérült bőrön keresztül. A bőr érzékennyé vállhat.
  • Kiegyensúlyozott táplálkozásra is figyeljünk, hiszen bőrünk egyik alap feltétele a vitaminokban gazdag táplálkozás. A bőrnek különösen fontos az A-, a B-, a C- és az E-vitamin, valamint a kalciumbevitel.

Milyen fényvédőt használok én a kozmetikában?

Én a voksomat a HL, Holly Land termékek mellett tettem le, így javarészt ennek a cégnek használom a krémjeit a szalonomban, így a naptejeit is. A Sunbrella fényvédőcsalád, olyan termékekből áll, amely kétszer olyan hatékony az UV-sugarak elnyelésében, mint a hagyományos napozó krémek. Megtalálható a napozó termékek között a 30SPF és az 50+ SPF termék is. Mindegyik fényvédő típusnál megtalálható a hagyományos és a színezett napozó termék is. Gyorsan felszívódnak, tökéletes hatást biztosítanak. A termékek nem csak védenek az UV sugárzás ellen, hanem tápláló és hidratáló anyagokat is tartalmaznak.

A CC és BB krémekről tovvábi információ itt.

A legfontosabb tehát nyáron a bőrünk ápolása, hidratálása, a szabadgyökök ellen az antioxidánsok használata. A megfelelő fényvédők használat, a fokozott napozás és mértékletesség betartása.