Skip to content

Covid utáni arcápolás, avagy hogyan segítsük az arcunk regenerációját

Covid kapcsán kétfajta esetről lehet beszélni, ami az arcunkat megváltoztatta vagy tönkre tette.

Az egyik eset amikor az ember elkapta a covid vírust és ennek hatására alakult ki változás az arcbőrének állapotában. Számos olyan esetről tudni, mely gyógyulás után vagy a betegség közvetlen lefolyása alatt alakult ki. A bőrelváltozások között szerepelhet csalánkiütés, bőrkiütés, rosacea, hámlás, szárazság, allergiának tűnő reakciók, piros foltok, gyulladt bőr.

A másik családba tartoznak azok az emberek, akiknek a maszkhasználata miatt alakultak ki az arcukon bőrelváltozások. Ilyen tünet lehet a szárazság, a hámlás, a pirosság, a viszketés, érdes bőrfelület.

Mind a két eset kozmetikai, vagy már súlyosabb esetben bőrgyógyászati kezelést von maga után. Nagy százalékban a boltok polcain található termékek között nem fog olyan terméket találni, ami célzottan megoldja ezeket a bőrtüneteket, mivel itt egy komplexebb kúrára van szükség.

Egyértelműen egy protokollt kell készíteni az érzékeny bőr kezelésére, ami nagy valószínűséggel egy többlépcsős kezelésből fog állni.

Mik azok az eljárások, beavatkozások, amik a covid utáni bőrápolásban nem javasoltak?

  • savas hámlasztások
  • lézeres kezelések
  • RF kezelések
  • dermapen és dermaroller
  • botox injekciók
  • gyémántfejes mikrodermabrázió

Kozmetikai kezelések, covid utáni arcápolás

Feltétlenül az érzékeny bőrből kell kiindulni és ennek megfelelően kell egy protokollt kialakítani. Itt is a fokozatosság elve fog érvényesülni, mint egy savas hámlasztásos kezelésnél. Apró lépésekkel tudunk eljutni ahhoz a bőrállapothoz, ami a betegség előtt volt, de még az is lehet, hogy jobb állapotba fog kerülni, főleg, ha a covid előtt is problémás volt arcunk állapota és nem foglalkoztunk vele.

Elsősorban egy hidratáló ápolásra lesz szükségünk nyugtató és hidratáló hatóanyagokkal. A masszázs is egy szuper választás, mivel nem csak a nyirokkeringésből szállítjuk el a felhalmozott salakanyagokat, hanem az idegrendszerünkre is jótékonyan hattással lesz a betegség utáni depresszió csökkentésére.

Bőrgyógyászok az ampullák használatát ajánlják, ez is tökéletes választás.

Milyen hatóanyagokat válasszunk?

Aloe vera Aminosavakat és ásványi anyagokat tartalmaz. Alkalmas a szárazságra, irritációra és bőrpírre hajlamos érzékeny bőr kezelésére. Magas nedvességtartalma és antibakteriális hatása miatt fokozottan segíti a sebgyógyulását.

Allantoin: Nyugtató és gyulladás csökkentő hatással rendelkezik.

Azulén: Kiválóan alkalmas irritált bőrre, mivel erősen gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású anyag.

Bisabolol: A kamilla virágából és cickafarkfűből nyert zsírban és olajban oldódó hatóanyag. Nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású.

B-vitaminok: Az elszarusodásra, a sejtek anyagcseréjére pozitívan hat. Nyugtatja és egyenletessé teszi a bőrt.

Csipkebogyó: Nagyon gazdag vitaminokban a C, A, B, P és K vitamin is megtalálható benne. Nyugtató és gyulladáscsökkentő.

Hyaluronsav: A bőrben és a bőr alatti kötőszövetben is megtalálható. Javítja a bőr szerkezetét, segíti megkötni a vizet tökéletes választás a dehidratált bőr kezelésére.

Otthoni ápolás fontossága

Sose feledkezzünk meg az otthoni bőr ápolásáról sem. Fontos, hogy ne csak pár hetente a kozmetikusnál, hanem otthon is ápoljuk a bőrünket. A legjobb, ha kozmetikus szakembertől vagy bőrgyógyásztól kérünk segítséget, mert így tényleg olyan kezelést kap a bőrünk, amilyen állapotban van. Fontos otthon az arc tisztítása, tonizálása és a hidratáló krémek használata. A covid betegség után kialakult vagy a sűrű maszk használatból kifolyólag bőrünk valószínűleg kimerült állapotba került, így fontos az utóápolás melyre otthon is nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Hidd el, a bőröd megfogja hálálni a törődést!

Covid utáni arcápolás kezelések

Calm derm kezelés

Hidratáló kezelések

Kornavírus info