Covid kapcsán kétfajta esetről lehet beszélni, ami az arcunkat megváltoztatta vagy tönkre tette.

Az egyik eset amikor az ember elkapta a covid vírust és ennek hatására alakult ki változás az arcbőrének állapotában. Számos olyan esetről tudni, mely gyógyulás után vagy a betegség közvetlen lefolyása alatt alakult ki. A bőrelváltozások között szerepelhet csalánkiütés, bőrkiütés, rosacea, hámlás, szárazság, allergiának tűnő reakciók, piros foltok, gyulladt bőr.

A másik családba tartoznak azok az emberek, akiknek a maszkhasználata miatt alakultak ki az arcukon bőrelváltozások. Ilyen tünet lehet a szárazság, a hámlás, a pirosság, a viszketés, érdes bőrfelület.

Mind a két eset kozmetikai, vagy már súlyosabb esetben bőrgyógyászati kezelést von maga után. Nagy százalékban a boltok polcain található termékek között nem fog olyan terméket találni, ami célzottan megoldja ezeket a bőrtüneteket, mivel itt egy komplexebb kúrára van szükség.

Egyértelműen egy protokollt kell készíteni az érzékeny bőr kezelésére, ami nagy valószínűséggel egy többlépcsős kezelésből fog állni.

Mik azok az eljárások, beavatkozások, amik a covid utáni bőrápolásban nem javasoltak?

  • savas hámlasztások
  • lézeres kezelések
  • RF kezelések
  • dermapen és dermaroller
  • botox injekciók
  • gyémántfejes mikrodermabrázió

Kozmetikai kezelések, covid utáni arcápolás

Feltétlenül az érzékeny bőrből kell kiindulni és ennek megfelelően kell egy protokollt kialakítani. Itt is a fokozatosság elve fog érvényesülni, mint egy savas hámlasztásos kezelésnél. Apró lépésekkel tudunk eljutni ahhoz a bőrállapothoz, ami a betegség előtt volt, de még az is lehet, hogy jobb állapotba fog kerülni, főleg, ha a covid előtt is problémás volt arcunk állapota és nem foglalkoztunk vele.

Elsősorban egy hidratáló ápolásra lesz szükségünk nyugtató és hidratáló hatóanyagokkal. A masszázs is egy szuper választás, mivel nem csak a nyirokkeringésből szállítjuk el a felhalmozott salakanyagokat, hanem az idegrendszerünkre is jótékonyan hattással lesz a betegség utáni depresszió csökkentésére.

Bőrgyógyászok az ampullák használatát ajánlják, ez is tökéletes választás.

Milyen hatóanyagokat válasszunk?

Aloe vera Aminosavakat és ásványi anyagokat tartalmaz. Alkalmas a szárazságra, irritációra és bőrpírre hajlamos érzékeny bőr kezelésére. Magas nedvességtartalma és antibakteriális hatása miatt fokozottan segíti a sebgyógyulását.

Allantoin: Nyugtató és gyulladás csökkentő hatással rendelkezik.

Azulén: Kiválóan alkalmas irritált bőrre, mivel erősen gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású anyag.

Bisabolol: A kamilla virágából és cickafarkfűből nyert zsírban és olajban oldódó hatóanyag. Nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású.

B-vitaminok: Az elszarusodásra, a sejtek anyagcseréjére pozitívan hat. Nyugtatja és egyenletessé teszi a bőrt.

Csipkebogyó: Nagyon gazdag vitaminokban a C, A, B, P és K vitamin is megtalálható benne. Nyugtató és gyulladáscsökkentő.

Hyaluronsav: A bőrben és a bőr alatti kötőszövetben is megtalálható. Javítja a bőr szerkezetét, segíti megkötni a vizet tökéletes választás a dehidratált bőr kezelésére.

Otthoni ápolás fontossága

Sose feledkezzünk meg az otthoni bőr ápolásáról sem. Fontos, hogy ne csak pár hetente a kozmetikusnál, hanem otthon is ápoljuk a bőrünket. A legjobb, ha kozmetikus szakembertől vagy bőrgyógyásztól kérünk segítséget, mert így tényleg olyan kezelést kap a bőrünk, amilyen állapotban van. Fontos otthon az arc tisztítása, tonizálása és a hidratáló krémek használata. A covid betegség után kialakult vagy a sűrű maszk használatból kifolyólag bőrünk valószínűleg kimerült állapotba került, így fontos az utóápolás melyre otthon is nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Hidd el, a bőröd megfogja hálálni a törődést!

Covid utáni arcápolás kezelések

Calm derm kezelés

Hidratáló kezelések

Kornavírus info